top of page

Konkurs za IX Regionalnu školu političke filozofije dr Zoran Đinđić



Fondacija dr Zoran Đinđić u saradnji sa Fakultetom političkih nauka organizuje IX Regionalnu školu političke filozofije dr Zoran Đinđić. Škola će se ove godine baviti temom „Politike identiteta na Zapadnom Balkanu” i održaće se u Beogradu od ponedeljka 25. oktobra do četvrtka, 28. oktobra 2021. godine.


Padom socijalizma i usponom demokratije na zapadnom Balkanu, došlo je i do buđenja identiteta i različitih mogućnosti za njihovo predstavljanje. Ipak, s jedne strane, neki identiteti, poput nacionalnih, partijskih, sportsko-navijačkih i drugih, drže hegemoniju nad javnom sferom, dok drugi identiteti, poput etničkih manjina, seksualnih identiteta, marginalizovanih grupa po različitim osnovama, ne samo da nemaju javni prostor za afirmaciju, već su i duboko potisnuti u privatnoj sferi. Ovogodišnja škola se bavi politika identiteta na zapadnom Balkanu, njihovom konceptualizacijom, povezivanjem s tranzicionom pravdom i praktičnim politikama oko identitetskih pitanja.


Pravo učešća u Regionalnoj školi političke filozofije dr Zoran Đinđić imaju studenti osnovnih (druga, treća i četvrta godina studija) i master studija iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Prednost prilikom selekcije imaće mladi koji su društveno angažovani kroz rad na univerzitetu, institutima, sindikatima, nevladinom sektoru ili kroz politički aktivizam. U okviru škole biće organizovana predavanja i studijske posete. Radni jezik škole je BHS.


Regionalna Škola političke filozofije dr Zoran Đinđić će se održati u skladu sa svim važećim epidemiološkim pravilima i preporukama koje važe na teritoriji Republike Srbije. Organizatori zadržavaju pravo da promene format održavanja škole u skladu sa epidemiološkom situacijom, o čemu će izabrane polaznice i polaznici biti blagovremeno obavešteni.


Polaznika će ukupno biti 20.


Troškovi prevoza i smeštaja za učesnike koji nisu iz Beograda biće pokriveni.


Prijava za učešće obuhvata:


  • CV

  • motivaciono pismo od 250 do 400 reči;

Dokumentaciju je neophodno poslati do utorka, 5. oktobra 2021. do 17 časova na mejl adresu office@fondacija-djindjic.org sa temom "prijava za školu".


Za sva dodatna pitanja možete pisati na istu adresu.

bottom of page