top of page

Konkurs za program stipendija nemačke privrede Zoran Đinđić 2024

Konkurs za Program stipendija nemačke privrede Zoran Đinđić je otvoren 01.10.2023.godine.


Cilj Programa je da se studentima i diplomcima koji su nedavno završili svoje studije obezbedi stručno usavršavanje u Nemačkoj u trajanju od tri do šest meseci, kako bi kasnije to znanje i iskustvo doneli nazad u Srbiju i zemlje regiona.


U okviru programa, do 75 izabranih stipendista iz regiona boraviće od juna sledeće godine nekoliko meseci na praksi u najpoznatijim nemačkim preduzećima. Boravak u Nemačkoj omogućava im da se upoznaju sa organizacijom, poslovnim procesima i funkcionisanjem velikih i uspešnih nemačkih kompanija, kako bi kasnije to znanje i iskustvo preneli kroz svoje buduće radno angažovanje i u Srbiju i zemlje regiona. Oblast studija treba imati fokus na ekonomiju, menadžment, različite oblasti inženjerstva, žurnalistiku i poljoprivredu.


Konkurs je namenjen:

  • studentima osnovnih studija koji su upisali 5. semestar u trenutku apliciranja

  • studentima master i doktorskih studija

  • kandidatima koji su studije završili nakon 1. januara 2023. godine

  • U trenutku apliciranja, kandidati ne bi trebalo da budu stariji od 28 godina.

Od 2004. godine do danas, 1.000 mladih ljudi iz Srbije i regiona dobilo je priliku da svoje prvo radno iskustvo stekne tokom stručnih praksi u Nemačkoj u nekoj od preko 260 vodećih nemačkih i multinacionalnih kompanija.


Program stipendija je pokrenut 2004. godine nakon ubistva Premijera dr Zorana Đinđića pod pokroviteljstvom nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i kompanija učesnica u Programu, a na inicijativu Odbora nemačke privrede za Istočnu Evropu (OA). Program sprovodi Nemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ), a implementira Odbor nemačke privrede za Istočnu Evropu, u saradnji sa Fondacijom dr Zoran Đinđić.


Online prijava traje od nedelje 1. oktobra do nedelje 15. novembra 2023. godine. Detaljnije informacije o programu i prijavi mogu se naći na web adresi: https://www.djindjic-stipendienprogramm.de/applicantsComments


bottom of page