top of page

Na današnji dan, pre 21 godinu, je ubijen premijer Zoran Đinđić.Pred Srbijom su i dalje ista dva prioriteta koja su se nalazila pred njegovim kabinetom: ulazak u Evropsku uniju i demokratizacija. Ta dva prioriteta su povezana. Proces pristupa Evropskoj uniji je metoda kojom treba da postignemo demokratizaciju našeg društva.


Demokratija nisu puki izbori, ubacivanje listića u glasačku kutiju. Demokratija je sloboda javne reči, sloboda da se misli i živi drugačije, da se postupa po sopstvenoj savesti, bez bojazni od ostrakizacije.


Pre 21 godinu, premijera Đinđića su ubili ljudi koji su imali potpuno suprotnu viziju Srbije. Zarobljene u prošlosti, koju vodi mržnja i rat.


Fondacija dr Zoran Đinđić ostaje privržena i idejama koje je zagovarao čovek čije ime nosimo – Evropa, uprkos svim svojim manama znači demokratija, mir, modernizacija. Svi naši projekti treba da Srbiju i ostale zemlje regiona podstiču na njih. Ideja moderne Srbije, demokratske Srbije, evropske Srbije još uvek nije do kraja ostvarena, ali nije ni nestala.

Comments


bottom of page