top of page

Konkurs za VII Regionalnu Školu Političke Filozofije dr Zoran Đinđić

Fondacija dr Zoran Đinđić u saradnji sa Fakultetom političkih nauka organizuje VII Regionalnu školu političke filozofije dr Zoran Đinđić. Škola će se ove godine baviti temom „ Jesen levice – dva veka marksizma''i održavaće se u Beogradu od nedelje 27.oktobra do subote 02.novembra 2019.godine.


Regionalna Škola političke filozofije dr Zoran Đinđić ima za cilj da utvrdi stanje levice u regionu, njen uticaj na akademske radove, političke partije i društvene pokrete danas. U godini nakon obeležavanja dva veka od rođenja Karla Marksa, nastupa period kada je potrebno ispitati u kom stanju je levica danas, kako akademski, tako i politički i ideološki Pitanja koja škola pokreće su ona o relevantnosti Marksovog metoda danas, uticaju socijaldemokratije, kao i koliko su društveni pokreti zaista u moći da menjaju odluke političkih elita.


Još u svojim doktorskim i postdoktorskim radovima, Zoran Đinđić je pridavao veliku pažnju marksizmu. Donekle disidentski, Đinđić je kritički preispitivao marksizam, tražeći nedostatke u pretpostavkama, metodu i zaključcima. Ali nikada s ciljem da u potpunosti odbaci marksizam.

Pravo učešća u Regionalnoj Školi političke filozofije dr Zoran Đinđić imaju studenti osnovnih (druga, treća i četvrta godina studija) i master studija Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Prednost prilikom selekcije imaće mladi koji su društveno angažovani kroz rad na univerzitetu, institutima, u nevladinom sektoru ili kroz politički aktivizam. U okviru škole biće organizovana predavanja, radionice i studijske posete. Radni jezik škole je BHS.

Troškovi prevoza i smeštaja za učesnike koji nisu iz Beograda biće pokriveni.

Prijava za učešće obuhvata:

  • CV

  • motivaciono pismo od minimum jedne A4 strane;


Dokumentaciju je neophodno poslati do četvrtka 17. oktobra 2019. do 17h na e-mail adresu djokvucic@fondacija-djindjic.org.


Za sva dodatna pitanja telefon za kontakt je +381 11 2623 056.

bottom of page