top of page

Uručene stipendije 21. generaciji učesnika u Programu stipendija nemačke privrede "Zoran Đinđić"

Beograd, 28.05.2024. godine


Ambasadorka Savezne Republike Nemačke u Srbiji, Anke Konrad, uručila je stipendije 21. generaciji učesnika Programa stipendija nemačke privrede Zoran Đinđić.


Fotografija: Goran Zlatković


Od 2004. godine do danas, 1.000 mladih ljudi iz Srbije i regiona dobilo je priliku da svoje prvo radno iskustvo stekne tokom stručnih praksi u Nemačkoj u nekoj od preko 260 vodećih nemačkih i multinacionalnih kompanija.


Cilj Programa je da se studentima i diplomcima koji su nedavno završili svoje studije obezbedi stručno usavršavanje u Nemačkoj u trajanju od tri do šest meseci, kako bi kasnije to znanje i iskustvo doneli nazad u Srbiju i zemlje regiona.


Ove godine će 10 stipendista iz Srbije i još 50 iz ostalih zemalja Zapadnog Balkana svoje stručne prakse obavljati u kompanijama kao što su Bosch, Stihl, SAP, ProCredit i Metro.


Program stipendija je pokrenut 2004. godine nakon ubistva Premijera dr Zorana Đinđića pod pokroviteljstvom nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i kompanija učesnica u Programu, a na inicijativu Odbora nemačke privrede za Istočnu Evropu (OA). Program sprovodi Nemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ), a implementira Odbor nemačke privrede za Istočnu Evropu, u saradnji sa Fondacijom dr Zoran Đinđić.


Fotografije: Goran Zlatković


Comments


bottom of page