top of page

Program stipendija nemačke privrede "Zoran Đinđić"

Program stipendija nemačke privrede Zoran Đinđić pokrenut je sa idejom da mladim ljudima iz Srbije pruži priliku da svoje prvo radno iskustvo steknu radeći u Nemačkoj u nekoj od vodećih nemačkih kompanja, gde bi imali mogućnost da stečeno teorijsko znanje primenjuju rešavajući poslovne probleme, suočavajući se za izazovima sa kojima se susreću i ostali zaposleni u kompaniji koja obezbeđuje praktikantsku poziciju. Na taj način, studenti i diplomci koji su nedavno završili studije imaju jedinstvenu priliku da u okviru mentorisanih stručnih praksi u trajanju od tri do šest meseci uče ne samo na primeru poslovnih praksi vodećih kompanija ve  i da steknu uvid u način funkcionisanja biznisa, da usvajaju logiku poslovanja i način reagovanja na tržišne izazove, a sve to u internacionalnom okruženju, gde razavijaju i veštine komunikacije, tolerancije i sposobnosti rada u timu.

4.jpg
Picture-018.jpg

Program je pokrenut 2004. godine pod pokroviteljstvom nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i kompanija učesnica u Programu, a na inicijativu Odbora nemačke privrede za Istočnu Evropu (OA). Program sprovodi Nemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ), a implementira Odbor nemačke privrede za Istočnu Evropu, u saradnji sa Fondacijom dr Zoran Đinđić.

Program stipendija nemačke privrede Zoran Đinđić iz godine u godinu mladim ljudima iz Srbije omogućavao je da, usvršavajući se u vodećim nemačkim kompanijama u okviru svrsishodnih, osmišljenih i mentorisanih stručnih praksi, steknu znanja i veštine nephodne za izlazak na tržište rada. Ovako osnaženi preko potrebnim iskustvom rada, kojim su nadogradili zavidno znanje stečeno na univerzitetima u zemlji, bivaju spremni da se kao mladi profesionalci profilišu na tržištu Srbije i kroz daljnji radni doprinos i zalaganje postanu pokretači
ekonomije zasnovane na znanju.

david2.jpg
dw.jpg

Ocenjen kao izuzetno uspešan, Program je 2007. godine proširen na ostale zemlje Zapadnog Balkana, a kompanijama učesnicama pridružile su se i vodeće međunarodne kompanije iz Nemačke. Do danas, više od 200 kompanija i institucija obezbedilo je više od 850 praktikantskih pozicija za stipendiste Programa stipendija nemačke privrede, a nekadašnji stipendisti osnovali su alumni klub, sa misijom da svojim ličnim primerom služe kao pozitivan primer drugima i koji, kao mladi profesionalci, teže razvoju uspešnog socijalnog, ekonomskog i kulturnog orkuženja kroz celoživotno učenje i usavršavanje.

Alumni klub

Alumni klub čine nekadašnji stipendisti nemačkog, austrijskog i italijanskog programa stipendija koji su imali prilike da se stručno usavršavaju u nekoj od ovih zemalja u okviru programa stipendija čiju je organizaciju podržala Fondacija. Povezani zajedničkim iskustvom života i rada u inostranstvu, ovi mladi profesionalci međusobno su se prepoznali i pokrenuli inicijativu osnivanja alumni kluba, u okviru kog bi nastavili svoje daljnje profesionalno usavršavanje, razmenu znanja i ideja, a nadasve negovanje snažnih prijateljstava. Nezavisno od zemlje iz koje dolaze, jezika kojim govore i generacije stipendista kojoj pripadaju, alumnisti osećaju pripadnost alumni klubu, povezani univerzalnim idejama poverenja, tolerancije, otvorenosti, prijateljstva, timskog duha i težnje za daljnjim usavršavanjem. Alumni klub je neformalna organizacija mladih ljudi, koja daje infrastrukturu za profesionalno umrežavanje alumnista koji potiču iz raznovrsnih oblasti akademskog i stručnog usmerenja. U okviru dešavanja koje alumni klub organizuje alumnisti imaju prilike da razmenjuju znanja iz sfere stručnog rada, informacije iz struke, kao i da razmenjuju mišljenja i ideje, što alumni klub čini mestom gde se, pored druženja, njegovi članovi mogu kontinuirano razvijati i zajednički napredovati.

alumni 1 engleska verzija.jpg
alumni 1 srpska verzija.JPG

Pored stručnih predavanja, alumnisti posećuju konferencije i seminare koji se održavaju dvaput godišnje uz finansijsku podršku Programa stipendija nemačke privrede, koji svesrdno prepoznaje potencijal alumni mreže i pomaže joj u dostizanju njenog potencijala. 

Prepoznajući domete i mogućnosti alumni mreže, alumnisti su stvorili bazu biografija alumnista nemačkoj i austrijskog programa, koju su stavili na raspolaganje svim kompanijama zainteresovanim za upošljavanje ovim mladih profesionalaca. 

Vizija alumni kluba je da, održavajući kooperaciju među alumnistima, doprinosi stvaranju jednog modernog i na obrazovanju zasnovanog društva. Pored stručnih predavanja, radionica i seminara koje organizuje u svim zemljama učesnicama, alumni klub teži negovanju prijatevljstava i davanju podrške stipendistima koji su se vratili sa svojih praksi kako bi se uspešno profilisali na lokalnom tržištu rada, a svoja znanja i veštine podelili sa alumnistima šireći na taj način ovu perspektivnu i kontinuirano rastuću bazu znanja.

Spisak svih stipendista koji su učestvovali u Programu stipendija nemačke privrede Zoran Đinđić možete naći na sajtu Programa: https://www.djindjic-stipendienprogramm.de/alumni/

Spisak stipendista koji su učestvovali u Iskusiti Evropu - Mladi srpski profesionalci u Austriji - Program stručnih praksi dr Zoran Đinđić i Mladi stručnjaci u Italiji - program stipendija dr Zoran Đinđić možete pronaći ovde.

Konkurs za stručne prakse u 2024. godini

Konkurs za obavljanje stručnih praksi od leta 2024. godine biće otvoren od 1. oktobra do 15. novembra 2023. godine. Sve informacije o programu, uslovima i procesu selekcije možete naći na sajtu Programa stipendija: www.djindjic-stipendienprogramm.de

bottom of page