top of page

Održana prva faza projekta „PEROM Srbije i Hrvatske” uz podršku Fondacije Dr Zoran Đinđić

Prva faza projekta „PEROM Srbije i Hrvatske”, podržana od strane Fondacije Dr. Zoran Đinđić, nedavno je završena na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Ovaj regionalni studentski projekat zajednički su izveli studenti Fakulteta političkih nauka u Beogradu i Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, s ciljem unapređenja saradnje između ova dva fakulteta.



Cilj projekta PEROM jeste uključivanje mladih iz Zagreba i Beograda u izgradnju mira, unapređenje odnosa i jačanje međusobnog poverenja. Tokom trajanja projekta, studenti političkih nauka imali su priliku da se upoznaju s nastavnim programima oba fakulteta, stičući uvid u metode nastavnog kadra domaćih institucija.


Studenti Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu boravili su u Beogradu od 15. do 19. oktobra 2023. godine. Tokom tog perioda, prisustvovali su tematskim i redovnim predavanjima. Takođe su imali priliku da posete Narodnu skupštinu Republike Srbije i Muzej Jugoslavije kako bi se upoznali sa istorijatom i radom ovih institucija.


Predavači tematskih predavanja tokom ove godine uključivali su prof. dr. Miloša Hrnjaza, doc. dr. Nikolu Benjinca, doc. dr. Gorana Tepšića, doc. dr. Milana Krstića, MA Marka Žilovića s Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu i Msr Isidoru Pop-Lazić iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu, kao i predstavnike Debatnog kluba Fakulteta političkih nauka.


Koordinator projekta, Veljko Jovanović s Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, je prilikom otvaranja projekta istakao da je PEROM za njega bilo jedno od najlepših iskustava na fakultetu te da su prijateljstva koja je stekao neprocenjiva. Irena Zagrađanin, jedna od osnivačica projekta PEROM, izrazila je veliko zadovoljstvo ponovnim okupljanjem i istakla da je cilj projekta unapređenje odnosa i međusobnog poverenja mladih.


Projekat predstavlja saradnju studenata Fakulteta političkih nauka u Beogradu i Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, uz podršku Fondacije dr. Zoran Đinđić. Ovo je peti put da se projekat „PEROM Srbije i Hrvatske” realizuje, a druga faza će se održati u februaru 2024. godine u Zagrebu.





bottom of page