top of page

ZAOSTAVŠTINA ZORANA ĐINĐIĆA

Ružica Đinđić je 2009. godine ustupila pisanu zaostavštinu, lične predmete i ličnu biblioteku dr Zorana Đinđića Arhivu Srbije, Istorjskom Muzeju Srbije i Narodnoj Biblioteci Srbije. 


Pisana zaostavština dr Zorana Đinđića sastoji se od beležaka koje ukazuju na njegova razmišljanja o važnim državnim pitanjima i dokumentuju njegovu stalnu težnju za pronalaženjem najboljih rešenja za nagomilane probleme. Među pisanom zaostavštinom nalaze se i dokumenti koji uključuju pisma stranim državnicima, predloge za rešavanje određenih strateških pitanja, razmišljanja o stanju države, misiji, ciljevima, i konkretnim akcijama za modernizaciju Srbije.

 

Ovi dokumenti predstavljaju prvorazredni istorijski izvor za proučavanje političkog delovanja dr Zorana Đinđića ali i istorije Srbije. Pored beležaka i dokumenata, među pisanim nasleđem nalaze se i naučni radovi, koji broje više od dve stotine tekstova, članaka, prikaza knjiga i polemika na teme iz oblasti filozofije, sociologije, književnosti i političke teorije.

 

Svi naučni radovi katalogizovani su i bibliografski obrađeni od strane Narodne biblioteke Srbije. Tekstovi su objavljivani u periodu od sedamdesetih
godina u stručnim i naučnim časopisima.

IMG_3496.jpg
IMG_5634.JPG
DSC_8700.jpg

Pisana zaostavština danas se čuva u Arhivu Srbije, gde je formiran lični fond dr Zorana Đinđića, čime je Arhiv (uz postojeće lične fondove Ilije Garašanina, Stojana Novakovića, Nikole Pašića,  Jovana Cvijića i drugih) bogatiji i za jednu istorijsku  ličnost 20. i 21. veka.

 

U Istorijskom muzeju Srbije nalaze se lične stvari premijera Zorana Đinđića: kravata, mobilni telefon, novčanik, ručni sat, tašna kao i deo premijerove radne sobe, kolekcija naliv pera, starih kravata, pisaća mašinu, nemačka nagradu „Bambi”, dodeljena dr Zoranu Đinđiću u oblasti politike 2000. godine, nagrada Uneska, zatim nagrada Fonda za američke studije, rođendanski poklon Demokratske stranke i drugo.

LIČNA BIBLIOTEKA ZORANA ĐINĐIĆA

Lična biblioteka dr Zorana Đinđića sadrži oko hiljadu pet stotina knjiga, među kojima se nalazi 44 primerka starih i retkih srpskih knjiga (izdanja do 1867. godine), znatan broj knjiga iz prve polovine 20. veka na srpskom jeziku, posebno između dva svetska rata, sa odabranim delima iz oblasti književnosti i društvenih nauka, najviše istorije, filozofije i prava, knjige na stranim jezicima (nemačkom, engleskom, francuskom).

 

Biblioteka sadrži i neke od najznačajnijih dela iz oblasti istorije, političke ideje i društvenih nauka. Narodna biblioteka Srbije obavila je bibliografsku obradu kolekcije. Biblioteka je sačuvana u dobrom stanju u Fondaciji dr Zoran Đinđić i odražava opseg i dubinu interesovanja dr Zorana Đinđića.


Na osnovu Odluke o utvrđivanju stare i retke bibliotečke građe za kulturno dobro od velikog značaja, donete od strane Upravog odbora Narodne biblioteke Srbije, bibliotečka celina iz zaostavštine dr Zorana Đinđića uvršćena je u Listu stare i retke bibliotečke građe od velikog značaja u decembru 2013. godine.

g.JPG
IMG_1064.JPG
bottom of page