top of page

Konkurs za X Regionalnu Školu Političke Filozofije dr Zoran Đinđić


Fondacija dr Zoran Đinđić u saradnji sa Fakultetom političkih nauka organizuje X Regionalnu školu političke filozofije dr Zoran Đinđić. Škola će se ove godine baviti temom „Delo Zorana Đinđića – dvadeset godina kasnije“ i održavaće se u Beogradu od utorka 14. novembra do četvrtka 16. novembra 2023. godine.


U godini kada se navršavaju dve decenije od ubistva dr Zorana Đinđića, Regionalna Škola političke filozofije dr Zoran Đinđić ima za cilj da obnovi interesovanje za Đinđićev akademski, naučni i političi rad. Đinđićev akademski i naučni rad, u različitim fazama njegove karijere, obuhvataju kako značajan doprinos propitivanju i kritičkoj analizi dominantnih filozofskih pravaca u njegovoj mladosti, tako i bavljenje politikološkim i ustavnim temama u kasnijim fazama stvaralaštva. Đinđić je u svojim teorijskim radovima pokušao da odgovori na ključna pitanja vremana u kojem se region nalazio, u trenutku kada su se menjale filozofske, pravne i ekonomske paradigme, geopolitičke okolnosti i državne granice.


Đinđićev praktično-politički rad bio je omeđen borbom protiv autoritarnog režima tokom devedesetih, (re)izgradnjom institucija predstavničke demokratije i pravne države, te rešavanjem krupnih državnih i teritorijalnih pitanja u kontekstu kada se region oporavljao od ratnih dejstava međunacionalne netrpeljivosti.


Pitanja koja škola pokreće su ona o relevantnosti Đinđićevog akademskog i političkog rada danas, uticaju na savremena regionalna društva i države, kao i njegovom doprinosu rešavanju najznačajnijih političkih pitanja krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih.


Pravo učešća u Regionalnoj Školi političke filozofije dr Zoran Đinđić imaju studenti osnovnih (druga, treća i četvrta godina studija) i master studija Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Prednost prilikom selekcije imaće mladi koji su društveno angažovani kroz rad na univerzitetu, institutima, u nevladinom sektoru ili kroz politički aktivizam. U okviru škole biće organizovana predavanja, radionice i studijske posete. Radni jezik škole je BHS.


Troškovi smeštaja za učesnike koji nisu iz Beograda biće potpuno pokriveni od 13. do 17. novembra kao i deo troškova prevoza do iznosa od 60 evra.


Prijava za učešće obuhvata:

  • CV

  • motivaciono pismo od minimum jedne A4 strane;

Dokumentaciju je neophodno poslati do nedelje 22. oktobra 2023. do 17h na e-mail adresu


Za sva dodatna pitanja telefon za kontakt je +381631663364


bottom of page